Namibië ‘het ruige Noorden’

Namibië

17 sept – 15 okt 2021

Op de locale markt doen we inkopen voor de komende dagen. De kleurrijke groenten en fruitsoorten liggen keurig opgestapeld. Verwachtingsvol kijkt de verkoopster ons aan, haar dochtertje verstopt zich verlegen in moeders rokken. Verderop verkoopt een jongetje stammetjes brandhout, wij verheugen ons al op een kampvuur en slaan een voorraadje in.

  Een aantal cheetah’s liggen bij het hek in het zonnetje en beginnen genietend te spinnen terwijl ze ons begroeten. Het luipaard kijkt vanaf de boomtak toe. Verderop ligt een 16 jaar oude cheetah dame onder een boom, ze heeft even rust nodig maar zou zich later weer bij de grote groep voegen. Een stukje verder liggen twee grote leeuwen op wacht, ze houden onze bewegingen nauwlettend in de gaten. De meeste dieren zijn hier gewond naartoe gekomen of vormden een bedreiging voor hun omgeving. De farm is ontstaan als opvang maar dmv educatie werken ze ook preventief en dragen ze bij aan een verbetering in de verhouding tussen mens en dier. Door een Cheetah opvang te bezoeken steunen wij de organisatie en kunnen we een kijkje nemen bij deze zeer bevlogen instelling.

‘s Nachts horen wij de hippo’s wat mopperen in de rivier, ‘s ochtends worden we tegelijkertijd met de zon gewekt door vogelgezang. Al vroeg gaan we weer op pad, zwervend door Etosha, een van de grootste natuurparken in zuidelijk Afrika. Vele dieren hebben zich verzamelt bij de waterplaats en nemen een verfrissend bad.
Een paar jonge zebra’s stoeien wat met elkaar en spetteren elkaar nat door flink in het water te stampen.

Twee grote pumba’s strijden om de eer om als eerste te mogen drinken maar geen van beide geeft graag in. Het derde wrattenzwijn trekt zich niets aan van het gedoe en ligt lekker te rollen in de modder. Een spiesbok komt stapje voor stapje dichterbij, het water ziet er erg aantrekkelijk uit maar de drukte bij de poel weerhoudt hem, hij vindt het doodeng. Als hij eindelijk bij het water aangekomen is zakt hij met zijn dunne hoeven diep weg in de modder. Geërgerd trekt hij zijn poten uit de zwarte prut, neemt snel een paar slokjes water en vertrekt weer in de richting van waar hij gekomen is en maakt plaats voor de olifantengroep die zojuist aankomt.

Een prachtige route door een zeer afwisselend landschap, bosrijke gebieden afgewisseld met uitgestrekte vlaktes. Afgelegen routes over grove keien maken dit gebied extra bijzonder maar wij beseffen ons tegelijkertijd waarom het advies van in konvooi reizen hier geldt. We steken een greppeltje over en we rijden verder door de gortdroge bergen. Een paar dappere baobab boompjes doen een poging om te groeien maar het zijn er niet veel die daarin slagen. Mul oranje zand, dorre graspollen en donker gekleurde rotsen op de achtergrond, het landschap verandert snel en verrast ons steeds weer opnieuw.

Onder de boom heeft een groepje kinderen zich verzameld, de onderwijzer geeft ze hier les. In de ronde lemen hutjes is geen plaats voor een leslokaal maar dat schijnt ze niet te deren, het gaat prima op deze manier. Verderop spelen een paar kindjes wat in het zand. Hun haren zijn in twee strengen gedraaid en hangen als slangen over hun gezicht. Een kort rokje hebben ze om hun middel gebonden. De traditionele Himba vrouwen dragen vaak een lederen dierenhuid als rok, de mannen hebben meestal een geplooide lap om. De baby’s zijn naakt op een sierlijke ketting om hun nek en middel na. In een draagboek van dierenhuid worden ze op hun moeders rug gedragen. Doordat de mannen hun huid niet insmeren met de klei zoals de Himba vrouwen heeft hun huid een veel donkerdere tint, tegen diep zwart aan. Hun speer dragen ze aan de band om hun middel, naast het hoesje van de mobiele telefoon.

Met een enorm kabaal stort het water uit de rivier zo’n 60 meter naar beneden en vormt de dramatische Epupa Falls. Het water stroomt tussen de rotsen door. De rond uitgeslepen rotsblokken tonen aan dat dit al een tijdje aan de gang is. Het water spat op en zorgt voor een verkoelende douche.

Wij volgen de sporen, zand wisselt zich af met keien. Een prachtige route door een ruig gebied waarin we vrijwel niemand tegenkomen. We doorkruisen droge rivierbeddingen vol diep poeder zacht zand. We klauteren over de keien die het spontaan op een rollen zetten en hun weg naar beneden zoeken terwijl wij gehoopt hadden op een beetje (be)grip van de stenen. Een wiel verliest zijn steun en de traction control slaat aan. De auto helt vervaarlijk over en glijd vervolgens weer omlaag en zoekt steun op de volgende rots. Voorzichtig kruipt hij weer omhoog om vanaf de top een begaanbare route naar beneden te kiezen. Na wat spannende momenten keert de rust weer terug en dartelen de struisvogels voor ons uit over het gravelpad.

Verderop wordt het landschap gevormd door donkere rotsen en doet ons denken aan een maanlandschap. De route voert langs groene acacia bomen geplaatst in rode aarde, contrasterend met de stralend blauwe lucht. De golfplaten hutjes van de San bevolking schitteren in de zon, termiet heuvels van wel 3 meter hoog werpen hun schaduw op de woningen. Een klein jongetje helpt zijn moeder bij de waterpomp, het zweet loopt van zijn hoofd en laat zijn oranjeachtige huid glanzen. De ezeltjes grazen wat tussen de weinige grassprietjes langs de kant van de weg, een klein geitje rent snel over.

Wij bezoeken het gebied waar talloze oude rotstekeningen en graveringen te vinden zijn, gemaakt door San-mensen. Verderop in deze vallei treffen wij de Organ Pipes aan. Een kloof waarin de natuur de stenen geformeerd heeft tot honderden rechtopstaande kolommen – zoals orgelpijpen – in de meest fascinerende formaties. Iets verder schittert de Burnt Mountain in de ondergaande zon*.

De zon breekt door en de temperatuur stijgt wederom van 28 naar 33 graden. De kleine baby impala waggelt op haar wijd uitstaande pootjes, de navelstreng bungelt nog onder haar buikje. Onwennig struikelt ze over een takje en valt bijna om maar gelukkig is mama in de buurt en botst ze tegen haar aan. De springbokjes trekken hun kop in, krommen hun rug zo hoog mogelijk en springen vervolgens met vier poten tegelijk de lucht in. De olifant trompettert nog eenmaal en met een grote glimlach nemen wij afscheid van dit prachtige land terwijl we alweer dromen over een volgende reis door Afrika…

Dit is een sfeerimpressie van de 21 daagse avontuurlijke reis door het ruige noorden van Namibië. Een dag-tot-dag beschrijving is op aanvraag verkrijgbaar. Naast een gedegen begeleiding is er ook veel ruimte voor vrijheid en zelfstandigheid. Graag benadrukken wij dat het geen compleet verzorgde reis betreft maar een geweldig avontuur onder begeleiding. De reisomschrijvingen zoals deze op de website staan geven een impressie van de route en de belevenissen, vooral de ontmoetingen met de dieren kunnen wij niet garanderen, zij leven tenslotte in het wild!

Prijs o.b.v. 2 volwassenen in 1 auto met 1 daktent voor 2 personen v.a. € 3.135,00 p.p.
Prijs o.b.v. 3 of 4 volwassenen in 1 auto met 2 daktenten v.a. € 2.745,00 p.p.

Deze prijs is inclusief:
Transfer van en naar de luchthaven in Windhoek.
Alle overnachtingen zoals genoemd.
Entree Etosha NP en eventuele excursies zoals omschreven.
Professionele reisbegeleiding.
Toyota Hi-lux 4×4 (of vergelijkbaar op basis van beschikbaarheid).
Basisverzekering auto.
Camping uitrusting voor 2 of 4 personen bestaande uit:
Tafel, stoelen, kookgerei, servies, gasbrander, gasfles, buitenlampje, bbq rooster en 40 liter koelkast.

De huurprijs van de auto is opgenomen in de genoemde totaal prijs, de hoofdboeker gaat echter een verbintenis aan met de auto verhuurder gedurende de reisperiode. De regels van de verhuurder zijn bindend en er wordt een borg berekend. Voor de borg is een creditcard noodzakelijk. Standaard wordt er uitgegaan van 1 bestuurder van minimaal 23 jaar oud en met tenminste 3 jaar rijervaring. Desgewenst kan het aantal bestuurders tegen meerprijs uitgebreid worden. Ook de standaard verzekering kan uitgebreid worden. Een internationaal rijbewijs naast het origineel is noodzakelijk. Deze is verkrijgbaar bij de ANWB.

Deze prijs is exclusief:
Vliegticket (va. ca. € 850,00 pp).
Eventuele tol of roadtax.
Brandstof ca € 1,00 per liter.
Eten en drinken: prijsindicatie € 120,00 p.p. per week bij zelf koken.

Voorbeelden geweldige excursies die apart bij te boeken zijn:
Cheeta Project
Bushman trail
Kunene -Sundowner Cruise
Kunene- Vogeltour
Kunene – Kano tocht
Kunene – Vissen
Epupa – Himbatour
Twijfelfontijn – Rotstekeningen
Twijfelfontijn – Organ Pipes en Burnt Mountain

Tijdens deze 21 daagse tour, reizen wij door prachtige natuurgebieden in het ruige noorden van Namibië. Zelf rijdend in de auto maar begeleid door ervaren overlanders. Het is speciaal een reis voor diegenen die buiten de gebaande paden door de natuur willen gaan, flexibel genoeg zijn om onverwachte gebeurtenissen op te vangen en die bereid zijn om elkaar te helpen.

Hoogtepunten die tijdens de Namibië tour te beleven zijn:
Kamperen op de mooiste plekken.
Overnachten onder duizenden sterren.
Neem een kijkje bij een Cheetah opvang en leer meer over de projecten om deze dieren te beschermen.*
Zelf rijden in Etosha NP op zoek naar wilde dieren.
Beleef het leefgebied van de Himba, Herero, Damara en San bevolking.
Ontdek de charme van de Kunene rivier aan de grens met Angola
Een bezoek aan de indrukwekkende Epupa Falls.
Ontmoeting met de Himba’s. *
Een prachtige route door het afgelegen Kaokoveld, een uitdagende tocht!
Bekijk de rotstekeningen van de White Lady. *
De natuurwonderen van Burnt Mountain en Organ Pipes.
Zelf rijden door gebieden waar ‘de gemiddelde toerist’ niet komt.

Rijden in konvooi
Zelf rijden in je eigen 4×4.
Waar het kan ben je vrij om je route en vertrektijd te kiezen, ’s avonds ontmoeten we elkaar op een afgesproken plek.
Niet alle gebieden op deze route zijn geschikt om alleen te bereizen. Op plekken waar alleen rijden niet verantwoord is, rijden we in konvooi, achter of in de buurt van elkaar.
Eventuele grensovergangen doen we gezamenlijk.
Ray en Wendy rijden in een eigen auto mee. Deze auto is uitgerust met zandladders, lier, hi lift jack en gereedschap.

*Niet alle parkentrees en excursies zijn inbegrepen.

 

meer info via exclusive.time.travel@gmail.com of via  info@ibexadventures.nl